Wkłady wymienne - mechaniczne:
seria FCPS:
Wkłady z pianki polipropylenowej serii FCPS stosuje się do usuwania piasku, rdzy i innych zawiesin występujących w wodzie dystrybuowanej przez komunalne sieci wodociągowe lub pochodzącej z ujęć lokalnych.
Wkłady te, chronią urządzenia domowe i przemysłowe przed zanieczyszczeniami i awarią.
Poprawiają także parametry organoleptyczne wody.
Seria FCPP:
Wkłady serii FCPP wykonano ze sznurka polipropylenowego, owiniętego dookoła trzpienia wkładu.
Budowa ta zapewnia wzrastającą gęstość wkładu w kierunku przepływu wody.
Używane są do filtracji wstępnej.Duża gęstość wkładów pozwala na wyeliminowanie z wody na zasadzie sita zanieczyszczeń o wielkości odpowiednio: do 1, 5 i 10 mikronów (1mikron = 0,001 milimetra).
Seria FCCEL:
Wkłady mechaniczne wielokrotnego użytku o długości 10 i 20''.
Wykonane z karbowanej włókniny polipropylenowej.
Usuwają zanieczyszczenia mechaniczne i mętność wody.
Ich regeneracja polega na wielokrotnym przepłukiwaniu pod bieżącą wodą.
Wkłady wymienne - węglowe:
Seria FCCB:
Ekologiczne wkłady z węglem aktywnym z łupin orzecha kokosowego.
Wykorzystują zdolność pochłaniania zanieczyszczeń chemicznych przez węgiel aktywny.
Stosowane w celu poprawy jakości wody pitnej.
Woda przepływa przez całe złoże filtrujące zapewniając maksymalną absorpcję zanieczyszczeń.
Wkłady FCCB poprawiają smak i zapach wody
Seria FCCBKDF:
Wykorzystują zdolność pochłaniania zanieczyszczeń chemicznych przez węgiel aktywny.
Stosowane w celu poprawy jakości wody pitnej.
Woda przepływa przez całe złoże filtrujące zapewniając maksymalną absorpcję zanieczyszczeń.
Dodatkowo specjalny stop KDF (miedzi i cynku) działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo.
Chroni on również przed rozwojem bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów wewnątrz wkładu.
Wkłady GAC+ KDF poprawiają smak i zapach wody oraz usuwają:
zanieczyszczenia organiczne (drobnoustroje, bakterie, grzyby)
zanieczyszczenia mechaniczne,
chlor i jego trujące pochodne,
ołów i toksyczne metale ciężkie,
pestycydy, detergenty i fenole.
Seria FCCBL:
Wkłady serii FCCBL zawierają sprasowany w jednolity blok węgiel aktywny z łupin orzechów kokosowych.
Taka struktura pozwala na długi kontakt wody z wkładem filtracyjnym i jej dokładne oczyszczenie.
Wkłady węglowe blokowe przede wszystkim:
poprawiają smak i zapach wody
usuwają zanieczyszczenia mechaniczne większe niż 10 mikrometrów
usuwają chlor i jego trujące pochodne
eliminują ołów i toksyczne metale ciężkie
usuwają związki organiczne (m.in. bakterie)
Seria FRC20:
Wkłady sedymentacyjno – węglowe z awierają piankową część sedymentacyjną i węgiel aktywny z łupin orzechów kokosowych.
Łączą w ten sposób funkcje dwóch wkładów w jednej obudowie zatrzymują zanieczyszczenia mechaniczne i chemiczne:
poprawiają smak, barwę i zapach wody,
zatrzymują piasek, rdzę, szlam, mikroorganizmy, pył węglowy i inne osady.
eliminują zanieczyszczenia chemiczne (m.in. chlor i jego trujące pochodne, ołów, toksyczne metale ciężkie)
Wkłady wymienne - specjalistyczne:
Seria FCCST:
Wkłady zmiękczające zawierają granulat jonowymienny, zastępujący zawarte w wodzie jony wapnia i magnezu, jonami sodu.
Każdy wkład wyposażony jest w filtr końcowy, zapobiegający wypłukiwaniu granulatu.
Seria FCCFE:
Wkłady odżelaziające zawierają granulat o właściwościach umożliwiających usuwanie jonów żelaza z wody.
Poprawiają zapach i smak wody poprzez usunięcie specyficznego, metalicznego posmaku.
Każdy wkład wyposażony jest w filtr końcowy, zapobiegający wypłukiwaniu granulatu.
Wkłady wymienne - liniowe:
AICRO:
Wykorzystuje zdolność pochłaniania zanieczyszczeń chemicznych przez węgiel aktywny.
Usuwa gazy i substancje lotne, poprawiając smak i zapach wody.
Zawiera porowaty węgiel aktywny.
Struktura ziaren powoduje niezwykle szybkie wchłanianie zanieczyszczeń nawet przy dużym przepływie wody.
AIMRO:
Filtr mineralizujący służy do nasycania wody jonami soli mineralnych taki ch jak: wapń, magnez, sód, potas, chlorki.
Wnętrze wkładu zawiera minerały, których odpowiednie rozdrobnienie powoduje właściwe ich rozpuszczanie w wodzie.
Poprawia w ten sposób smak, barwę i zapach wody.